Merkator

Nermin Omerhodžić je direktor firme “Merkator Advertising”, koja se bavi proizvodnjom svijetlećih reklama i brendiranjem poslovnih objekata različite namjene. Po završetku srednje škole upisao je Grafički fakultet u Beogradu, koji je vezan za branšu kojom se bavi. Potom je otišao u Italiju i upisao postdiplomske studije.

Godinu dana je učio jezik, a zatim je studije stranog jezika završio u Londonu. U periodu srednje škole, kako kaže, bile su sankcije, nije moglo da se putuje, dosta toga se nije znalo… Ideja o brendiranju objekata i štampi velikog formata se rodila u Londonu. U Crnoj Gori nije bilo firmi koje su radile tu vrstu posla. Iz Londona se vratio i radio u ‘Merkatoru’ sa roditeljima gdje su odlučili da razviju dio firme u segment velikih formata, svijetlećih reklama i brendiranja. Uz podršku porodice krenuo je sa dva radnika i malo mašina, da bi 12 godina kasnije, postali lideri u Crnoj Gori i regionu u proizvodnji svijetlećih reklama, sa 24 radnika.

Sa novom firmom su počeli u prostoru gdje je bila štamparija, u njihovoj porodičnoj kući, u prostoru od oko 100 kvadrata, dok sada imaju novi objekat, izgrađen prošle godine za potrebe posla od 1.500 kvadrata. Počeli su 2007. sa po jednim ploterom i katerom, dvije osnovne mašine za ovu branšu, dok sada imaju kompletnu najnoviju tehnologiju, mašine, lasere, mašine za rezanje metala, plastifikacije, za farbanje metala, za sektor štampe, najsavremenije mašine za štampu velikog formata

Dosta rade tipske proizvode, na primjer za industriju duvana, reklamne displeje i slično. posljednjih četiri-pet godina rade led displeje, što je, po njegov mišljenju, budućnost, jer se bilbordi sve manje rade, i svaki ozbiljniji grad u svijetu se oglašava preko led displeja. To su prepoznali kao strateški, budući proizvod, i ove godine su instalirali dvadesetak led displeja..

Ljudi dosta rade marketing, firme puno ulažu u sektor reklama i bitno je da se uradi dobar logo, da bude vidljiv, da je reklama uravnotežena, da dobro svijetli… To se danas radi sa led tehnologijom, sa smanjenom potrošnjom energije.